20 May 2020
Bună, sunt Cristian Toma, student în anul III la Facultatea de Științe Economice, specializarea Administrarea Afacerilor. Pentru mine, Erasmus este indiscutabil, cea mai tare experiență pe care am avut-o în timpul studenției. Încă din primul an de facultate îmi doream foarte mult să plec cu o mobilitate de studiu într-o altă țară, deoarece știam că ieșirea din zona de confort îmi va aduce multiple beneficii pe termen lung. Acum, după trei mobilități Eramus, pot să afirm cu certitudine că așa și s-a întâmplat.
Prima mea mobilitate de studiu a fost în orașul Gdansk, Polonia. Am ales această loc, deoarece aici se află una dintre cele mai bune universități din țară, Gdansk fiind un important centru academic și cultural. Primul aspect diferit pe care l-am ramarcat odată ajuns în Polonia, a fost faptul că la facultate studenții au un program de învățământ mai bine optimizat față de cel din România. De exemplu, la Facultatea de Economie, studenții au parte doar de cursuri, ceea ce mi se pare o ideea mai bună, doarece astfel studenții beneficiază de mai mult timp liber pentru activități extra-curriculare. Un curs durează cam 2 ore, iar în această perioadă de timp, profesorii predau atât aspecte de teorie, cât și de practică. Așa cum am menționat anterior, Gdansk este un veritabil centru istoric și cultural în Polonia. Recomand tuturor celor care ajung vreodată aici, să viziteze, în primul rând, centrul vechi al orașului, care este o pur și simplu o bijuterie, precum și Muzeul celui de-al Doilea Război Mondial. Totuși, ar fi păcât însă să plecați fără a vedea și Centrul European pentru Solidaritate – mai ales că în Gdansk a luat naștere mișcărea politică „Solidaritatea”, care, sub conducerea lui Lech Wałęsa, a fost una dintre cauzele premergătoare căderii comunismului în Europa Centrală și de Est în 1989. Multiculturalismul este o caracteristică de referință pentru Universitatea din Gdansk, întrucât aici vin să studieze foarte mulți studenți străini. De exemplu, la facultate am avut colegi din Franța Germania, Croația, Turcia, Ucraina, Grecia, Spania, Marea Britanie și alte state, inclusiv și din Polonia, ceea ce este extrem de benefic pentru îmbunătățirea cunoștințelor de limba engleză, dar și pentru legarea de noi prietenii. Cât despre călătorii, pot spune doar că nu au fost puține. J Pe parcursul mobilității am reușit să vizitez orașe precum: Bydgoszcz, Torun, Wroclaw, Varșovia, dar și exclava rusească – Kaliningrad. Polonia are și astăzi un loc aparte în inima mea, de aceea recomand tuturor studenților să iasă din zona lor de confort și să plece într-o mobilitate Erasmus as soon as possible.
Pentru mine zicala once erasmus, always erasmus a fost motto-ul celor trei ani de licență. Având bagajele deja făcute, am decis că este timpul pentru o nouă experiență, de data aceasta în Turcia. Așa dar, am plecat într-o mobilitate de practică la universitatea Șehir din Istanbul, iar timp de două luni am lucrat în cadrul Biroului de Relații al universității, fiind responsabil de organizarea unor tururi de prezentare a campusului, de înregistrarea noilor studenți internaționali, dar și de promovarea universității în online. Istanbul Șehir University este o universitate privată, fondată în anul 2008, fiind recunoscută în Turcia ca fiind o instituție de învățământ orientată spre internaționalizare. Despre experiența în sine, pot spune că a fost una pe măsura așteptărilor, deoarece am avut posibilitatea să interacționez cu oameni extrem de valoroși și amabili. Colegii din cadrul biroului erau foarte încântați că am ales această universitate și că eram mereu deschiși pentru a-i ajuta. Istanbul este una dintre cele mai mari metropole din lume, ceea ce poate fi un pic stresant și obositor. Nu regret însă nimic, deoarece acest oraș este un important centru etnic și cultural, fiind numit adesea: podul de legătură dintre Europa și Asia. Tuturor celor care ajung în capitala neoficială a Turciei, le rocomand în primul rând să încerce mâncarea și delicatesele turcești, iar după care să viziteze locuri precum: Moscheea Hagia Sofia, Palatul Dolmabache, Basilica Cistern, bine-cunoscuta stradă Istiklal, Grand Bazaar, dar și preferatele mele, Moscheele Suleymaniye și Çamlıca.
Revenit din Turcia, am decis că ar fi minunat dacă aș putea încheia anul 2019 cu o ultimă mobilitate erasmus. Așa am ajuns să fiu student la Universitatea Josip J. Strossmayer din Osijek, Croația. Nu vreau să exagerez, însă după două luni pline de agitație petrecute într-o metropolă cu aproape 20 de milioane de oameni (cu referință la Istanbul), Osijek – un oraș un pic mai mare ca Alba Iulia, era pur și simplu o binecuvântare. Am ales să studiez aici, în primul rând pentru că mi-am dorit să descopăr un nou sistem de învățâmânt, dar și pentru faptul că Osijek are o amplasare geografică foarte interesantă, orașul fiind situat în apropierea a patru capitale: Zagreb, Budapesta, Belgrad, Sarajevo. Pe parcursul mobilității am și reușit să le vizitez pe primele trei menționate anterior. Cireașa de pe tort a fost însă călătoria în Lisabona, Portugalia – un oraș cu o atmosferă aparte. Osijek, deși este un oraș mic, impresionează prin oamenii care locuiesc acolo. Vreau să remarc în mod special amabilitatea localnicilor, dar și atitudinea pozitivă pe care am simțit-o din partea universității gazde.
În concluzie, Erasmus înseamnă mai mult decât oportunitatea de a învăța într-o țară străină, este o experiență de viață care te marchează într-un mod pozitiv. Sunt foarte recunoscător tuturor celor implicați pentru realizarea și buna funcționare a programului de mobilități, însă aș dori să aduc, în primul rând, un mare mulțumesc Universității „1 Decembrie 1918”, dar și Biroului de Relații Internaționale.
Don’t be afraid, be active, be smart and apply for an ERASMUS mobility,
for sure you will not regret it.
experiență, erasmus