Dorin Indoitu în mobilitate de studiu Polonia, Gdańsk

20 May 2020


Authors
Dorin Indoitu
Pages
1
Doi
Abstract

Salutare! Numele meu este Dorin Indoitu, sunt student la Universitatea ʺ1 Decembrie 1918ʺ din Alba Iulia, facultatea de Științe Economice, specializarea Marketing și astăzi voi împărtăși povestea mea din cadrul programului Erasmus+.          

Și fiindcă Erasmus+ pentru mine nu este doar un program, ci o întreagă experiență de viață și descoperire de sine, voi începe cu un citat inspirațional de Ben Francia ʺLucrurile minunate niciodată nu vin din zona de confort. Dacă vrei să realizezi lucruri grozave, atunci trebuie să depășești zona de confortʺ. Pentru mine, această experiență a însemnat să mă avânt într-o lume necunoscută, unde știam că mă așteaptă noi provocări, noi oportunități și persoane necunoscute, care ulterior îți pot deveni prieteni pentru o viață (după cum a și fost).

O să povestesc despre experiența pe care am avut-o un semestru în Polonia, Gdańsk, fiindcă a fost una dintre cele mai frumoase perioade din viața mea și acolo m-aș întoarce întotdeauna cu drag. Gdańsk e un oraș minunat pentru studenți, cu o viață culturală foarte bogată(~30 muzee), arhitectură impresionantă (aici a început cel de-al II-lea Război Mondial), infrastructură dezvoltată, stadion de fotbal cu capacitate de 42 000 oameni, restaurante și cafenele diverse, centre mari comerciale, universitatea e una dintre cele mai bune din Polonia, și nu în ultimul rând, orașul are ieșire directă la Marea Baltică. Am fost norocos să fiu repartizat în căminul care se afla la 300 metri de plajă, iar tot timpul liber îl petreceam fie la mare, fie în Centrul Vechi al orașului, unde străduțele mereu erau pline cu oameni, iar unii din ei cântau la instrumente muzicale și creau o atmosferă și mai plină de viață. Aici am avut de interacționat cu multe persoane din diverse țări, cu viziuni și culturi diferite, fapt ce a contribuit la dezvoltarea mea: am aflat foarte multe lucruri noi și totodată am legat prietenii pe care le menținem și acum, iar unii prieteni m-au vizitat deja și în România. Acesta e și unul dintre cele mai mare avantaje ale programului Erasmus+, faptul că îți faci prieteni în diverse colțuri ale lumii și mereu ai șansa să îi vizitezi, iar ei te pot însoți și te pot ajuta în caz că e nevoie de ceva, la fel cum și tu îi poți întâmpina în România. Mi-a plăcut mult și timpul petrecut la universitate, fiindcă profesorii erau foarte buni și înțelegători, ne împărtășeau lecții valoroase din viață și faptul că ne dădeau doar prezentări în grupuri, a contribuit la dezvoltarea abilităților în limba engleză și abilităților de lucru în echipă. Orarul la universitate pentru studenții Erasmus e mult mai flexibil, iar aceasta e o oportunitate minunată pentru persoanele care iubesc călătoriile. Am profitat de această ocazie și am vizitat Viena, Budapesta, Kaliningrad și aproape toată Polonia, mai puțin Cracovia, fiindcă era departe de noi și am zis că rămâne pe altă dată. Din ce am vizitat, recomand cu încredere Torun- orașul cu cele mai multe construcții în stil gotic din Polonia și orașul lui Nicolás Copérnic, Varșovia, Wroclaw (unde găsești și una dintre cele mai mari grădini zoologice din lume, plasată pe locul 3), castelul Malbork (cel mai mare castel din lume, situat la 30 minute cu trenul de Gdańsk) și Słowiński National Park (parc național cunoscut pentru dune de nisip). Aceste călătorii m-au făcut să-mi descopăr și unele pasiuni, printre care pasiunea pentru fotografie.

După această experiență am realizat că pot să mă adaptez mult mai ușor în diverse medii, am mai multă încredere în mine și mă simt mult mai fericit spiritual. În cele din urmă, recomand tuturor studenților să aplice cel puțin o dată pentru un grant Erasmus și să beneficieze de această oportunitate, fiindcă această experiență rămâne pentru toată viața.

Keywords

experiență, erasmus